Za ostvarivanje prava na izravna plaćanja poljoprivrednici i ove godine trebaju popuniti Jedinstveni zahtjev koristeći AGRONET sustav – zaštićenu mrežnu aplikaciju kojoj se pristupa preko korisničkog imena i zaporke, a putem internetske adrese Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju (www.apprrr.hr).
Jedinstveni zahtjev uvijek podnosi nositelj poljoprivrednog gospodarstva u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja tekuće godine. U slučaju da poljoprivrednici nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev, na raspolaganju su im 394 djelatnika: regionalnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredne komore, koji će pozivati poljoprivrednike telefonom te ponuditi pomoć kod popunjavanja zahtjeva. Važno je napomenuti da prije podnošenja zahtjeva poljoprivrednici trebaju provjeriti i po potrebi obnoviti podatke u upisnicima i registrima. 
Agencija za plaćanja i ove će godine provesti sveobuhvatnu informativnu kampanju za poljoprivrednike diljem Hrvatske te će putem prezentacija pružiti sve važne informacije koje su bitne za ostvarivanje potpore. Sve informacije o načinu podnošenja Jedinstvenog zahtjeva, kontroli i plaćanju potpora nalaze se u brošuri “Priručnik za poljoprivredna gospodarstva – Kako ostvariti izravne potpore u 2012. godini?”  koji je u pripremi.
Osnovni uvjeti za ostvarivanje prava na poticaj u poljoprivredi:

·         pravodobno podnošenje Jedinstvenog zahtjeva
·         upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava,
·         upis zemljišta u ARKOD sustav,
·         obavljanje poljoprivredne aktivnosti,
·         upis stoke u Jedinstveni registar domaćih životinja i ostale
propisane upisnike te propisno označavanje,
·         pravodobno dostavljanje dodatne obavezne dokumentacije,
·        upis u Registar obveznika poreza na dohodak,ukoliko
je gospodarstvo ostvarilo više od 48.000,00 kn od izravnih
plaćanja i mjera ruralnog razvoja u prethodnoj  kalendarskoj
godini,
·         ispunjavanje minimalno poticanih količina, ispunjavanje dobrih
poljoprivrednih i okolišnih uvjeta (višestruka sukladnost).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime