biljka u boci
Latimer je na Uskrs 1961. posijao sjeme u boci od 38 litara . Samo je dva puta zalio svoju biljku – u vrijeme sađenja i 1972. godine prije nego što je zapečatio pampur.
 
Od tada, biljka se razvija sama od sebe, objasnio je ovaj zaljubljenik u vrtlarstvo. Jedino što čini je da redovito okrene vrč kako bi biljka ravnomjerno bila izložena suncu.
 
– To je jedino što činim za njeno održavanje. Nikada je nisam obrezivao. Samostalno se razvija unutar boce – izjavio je za ” Daily Mail “, dodajući da je tijekom godina biljka stvorila vlastiti ekostistem.
 
Naime, u boci voda funkcionira u zatvorenom toku. Korijen apsorbira vodu koju biljka potom, kroz proces fotosinteze, ispušta u bocu.
 
Ambijentalna vlaga stvara kapljice koje teku niz zidove vrča da bi ponovo bile apsorbirane korijenom. Sunčeva svjetlost omogućuje biljci da obavlja fotosintezu, koja je neophodna u proizvodnji energije. Hranjive tvari, biljka crpi iz otpalog lišća koje trune na dnu boce.
 
Latimer vrt je čak inspirirala američku svemirsku agenciju NASA za njen projekt vrtu u svemiru.
– Biljke pročišćavaju zrak upijajući tvari koje ga zagađuju. Zahvaljujući njima, svemirska stanica bi mogla na izvjesnom nivou postati autonomna – naveo je predstavnik NASA-e.
 
Svi oni koji bi pokušali da sami naprave vrt u boci treba samo da imaju veliku posudu, malo zemlje ili komposta i naravno sjeme. Nakon toga , dovoljno je sipati decilitar i pol vode i hermetički zatvoriti bocu, a priroda će se pobrinuti za ostalo.