Kako bi održali korak s osnovnim potrebama promjenjivog svijeta, napreduje i moderna znanost o gospodarenju tlom i biljnoj proizvodnji. No, vrlo je zanimljivo primijetiti da je vedski poljoprivredni sustav bio vrlo obogaćen što je potkrijepljeno brojnim referencama na različite faze uzgoja-oranje, sjetvu, žetvu, vršidbu i prezentaciju poljoprivredne proizvodnje itd. Različiti tipovi poljoprivrednika-polje kukuruza, žitnice , poljoprivredna oruđa vedske literature daju nam jasnu predodžbu o razvijenoj agronomiji

Radi manje a postigni više!


Ovo je glavni moto dr. Swan. Transformacija suvremene poljoprivrede, koja se temelji na oranju, u poljoprivredu bez oranja, najvažnija je tema kolegija. Detaljno je objašnjeno koje sve negativne posljedice oranice trpi zemlja i koliko je lakše uspostaviti poljoprivrednu proizvodnju bez takvog načina obrade zemlje. Korištenje mehanizacije je višestruko smanjeno, a broj radova koje je potrebno obaviti u polju smanjen je sa današnjih 8 na samo 2 – sjetva i žetva. Tehnika koju koristi vedska organska poljoprivreda za uklanjanje oranja je korištenje pokrovnih usjeva prije sjetve glavnog usjeva.Tako ćemo, primjerice, prije nego što želimo sijati krumpir, kukuruz ili nešto slično, prvo posijati raž. A onda, kad raž dovoljno naraste, samo ćemo je prevrnuti i dobiti pokrivač u polju, kao deku. Zatim se u izrezane brazde sije glavni usjev koji će nesmetano rasti, očišćen od korova i pod zaštitom gustog pokrova raži. Na taj način potpuno se otklanjaju problemi s navodnjavanjem, prihranjivanjem, kemijskom zaštitom i korovom. Jednostavan, a opet tako daleko od današnjeg načina rada. Doktor Swan je i dalje optimističan, jer će, kako kaže, “ljudi će ih, ako ništa drugo, ekonomska održivost ovog načina proizvodnje natjerati da mu se obrate”.

Je li moguće da unatoč svim suvremenim spoznajama još uvijek nismo dorasli razumijevanju prirodnog prava?

Korištenje kemikalija u zaštiti i ishrani bilja možda je najopasnija dimenzija moderne poljoprivrede. Stječe se dojam da su ovakav način rada popularizirale i stimulirale velike tvrtke koje proizvode preparate i gnojiva. A često su te tvrtke i financijeri sveučilišta i stipendije budućim poljoprivrednim stručnjacima.
Korištenje kemikalija uzrokuje ogromnu štetu tlu, a zapravo slabi i same usjeve, ali i zdravlje ljudi. Hranljiva vrijednost biljaka koje se danas koriste u prehrani višestruko je niža od nutritivne vrijednosti koju su imale prije samo 70 godina.


“Sada smo naučili da je biologija (bakterije, gljive, crvi itd.) odgovorna za stvaranje strukture tla, kao i za njegovu plodnost”, kaže dr. Swan.
„Posljednjih 70 godina smatralo se da plodnost tla ovisi o vanjskim čimbenicima, da ovisi o kemikalijama, a budući da biljke crpe hranjive tvari iz tla, ono se s vremenom iscrpljuje. “Nova otkrića pokazuju da plodnost tla ovisi o biologiji tla – bakterijama, gljivama, crvima itd., a to otkriva činjenicu da je plodnost tla neiscrpna sve dok se njegova biologija održava u ravnoteži”, objašnjava.

Sladiranje


Slabe i bolesne biljke emitiraju posebne vrste feromona i emitiraju određenu vrstu infracrvenog zračenja, što zauzvrat privlači štetnike. Na taj način priroda se brine o uklanjanju bolesnih i slabih biljaka, ostavljajući mjesta zdravim i naprednim. Međutim, čovjek nema razumijevanja za ovaj prirodni zakon. Umjesto da brinemo o snazi ​​i imunitetu biljke, brinemo o njihovoj količini, dobiti od prodaje, veličini i izgledu. Cilj je samo privući kupca, a zanemaruju se okus i nutritivna vrijednost.
Na fotografijama prikazanim na kolegiju o vedskoj organskoj poljoprivredi bilo je jasno da biljke koje rastu po principima vedskog znanja nisu napadnute štetnicima i ne pate od bolesti, dok su biljke uzgojene na oranoj i kemijski tretiranoj zemlji gotovo uvijek bile izložene na razne probleme.

Ono što je vrlo važno, možda i ključno, u korištenju principa vedske organske poljoprivrede, jest da zemlja svake godine postaje sve plodnija, za razliku od iscrpljenosti moderne poljoprivrede. To je posljedica korištenja pokrovnih usjeva koji se tijekom procesa razgradnje pretvaraju u hranjive tvari i humus. Svake godine, dakle, korištenjem ovih načela, poljoprivrednik dobiva sve više i više plodne zemlje. Korištenje komposta i malčiranje glavni su načini na koje se postiže ovaj učinak. Dodavanjem sijena, slame ili drugog organskog materijala oko samih biljaka dobiva se zaštitni pokrovni sloj koji ima višestruko djelovanje. Postoji mnogo informacija o ovoj metodi uzgoja, a možda se najbolji primjeri mogu pronaći u Permakulturi.
 

Vedska organska poljoprivreda i permakultura dijele mnoga zajednička načela i njihovim proučavanjem i primjenom možemo potpuno transformirati našu budućnost proizvodnje hrane.

Svijest, poštivanje prirode i njezinih zakona, nenasilje i ljubav prema zemlji temeljna su načela na kojima se trebaju temeljiti novi načini poljoprivredne proizvodnje. Da bi se takvo shvaćanje ugradilo u nove generacije, potrebno je raditi na nekoliko razina – od formalnog obrazovanja do intenzivnog rada na vlastitoj svijesti. Planet Zemlja dosegao je kritičnu točku i ako ne dođe do pozitivnog zaokreta u našem odnosu prema njoj, velika je šansa da ćemo svjedočiti strašnim posljedicama. Mnogi kažu da je već kasno, a mnogi na to ne pristaju i nastavljaju borbu. Zapitajte se kakvim ljudima pripadate i kakav svijet želite ostaviti svojoj djeci. Ali što god odaberete, imajte na umu jednu stvar: sve što radite, radite sebi!