Broj svinja u EU mogao bi opasti za 10% a cijena svinjskog mesa bi automatski porasla kada od naredne godine počne primjena strožih pravila o uzgoju svinja.
Krmače s praščićima trebalo bi se držati u posebnim kućicama, na pašnjaku ograđenom električnom ogradom ili u prostoru u okviru farme. Suprasne krmače će se od početka sljedeće godine čuvati u grupi, a ne kao dosad pojedinačno u skučenim oborima. Nova regulativa promovira i korištenje specijalnih igračaka za svinje kako bi im se smanjio stres.

Uzgajivači svinja u samo tri zemlje su se u potpunosti uskladili s novim standardima.Alberto Herranz, direktor udruge trgovaca svinjskim mesom Ancoporc rekao je da je “vrlo racionalno” očekivati ​​pad broja krda svinja za 5 do 10 posto. “Neke farme se neće moći prilagoditi jer nemaju izvore financiranja, ili će ih geografski uvjeti spriječiti da se prošire. S manjim brojem svinja neće moći poslovati održivo”, kazao je on.
Regulativa EU predviđa da se tradicionalni obori za suprasne krmače ne smiju koristiti od početka sljedeće godine. Obori su već zabranjeni u Velikoj Britaniji i Švedskoj.
Grupe za zaštitu životinja ističu da su obori u kojima se suprasna krmača drži tijekom šesnaest i pol tjedana trudnoće toliko uski da ne mogu okrenuti ili ostvariti vezu s drugim svinjama, a jedina vježba koju mogu izvoditi je ležanje i ustajanje.
Pad od 10 posto u broju svinja mogao bi ugroziti poziciju EU kao izvoznika svinja. “Očekuje se da će s novim pravilima u 2013.  godini EU postati neto uvoznik svinjetine”, poručio je glasnogovornik njemačkog udruženja poljoprivrednika.
EU izvozi svinjetinu u zemlje kao što su Rusija, Hong Kong i Kina. Izvoz svinjetine u prošloj godini iznosio je 4,6 milijardi eura, pokazuju podaci Europske komisije. Njemačka i Španjolska su vodeći proizvođači svinjetine u EU. Njemačka, Španjolska i Francuska sudjeluju sa 49% u proizvodnji svinjskog mesa u EU.
Stewart Houston, predsjednik engleskog udruženja uzgajivača svinja BPEX ocijenio je da će nova regulativa o dobrobiti životinja smanjiti proizvodnju svinjetine u EU za 5 do 10 posto.
“Samo u tri zemlje su proizvođači 100% usuglašeni s novim propisima, a to su Luxemburg, Velika Britanija i Švedska”, kazao je Houston. U nedavno objavljenom izvještaju BPEX-a procijenjeno je da bi pad od 5% u svinjskim krdima povećao cijenu svinjentine za 10 posto.
Međutim, smanjenje u broju svinja od 10 posto dovelo bi do ozbiljnih nestašica svinjskog mesa diljem EU i do “ozbiljnog poskupljenja” navodi se u izvještaju.
Ipak, Houston vjeruje da Komisija treba biti rigorozna u primjenjivanju novih standarda čuvanja svinja.
“Britanski uzgajivači su imali muku još 1999.  Zato je teško suosjećati s kolegama u Europi koje su imale preko 12 godina da se prilagode novim standardima”, kazao je Houston. “I zaista ne bi bilo fer prema onim proizvođačima u Europi koji su se prilagodili da se proizvodnja dozvoli onima koji se nisu prilagodil”, dodoa je on.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime