Razmotreni su dosadašnji rezultati implementacije pretpristupnog fonda IPARD namijenjenog financiranju projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. Zaključeno je kako broj prijavljenih, odobrenih i ugovorenih projekata bilježi trend rasta, ali da postoji prostor za povećanje broja projekata i brzinu njihove realizacije, navodi se u priopćenju HGK.
Predstavnici bankarskog sektora izrazili su izniman interes za praćenje pretpristupnih, ali i postpristupnih fondova.
Trenutno je Hrvatskoj iz fonda za financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja na raspolaganju 25 milijuna eura godišnje. Ulaskom u EU iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatskoj će na raspolaganju biti preko 300 milijuna eura bespovratnih sredstava godišnje. Time se znatno povećava investicijski potencijal poljoprivrednog sektora i otvaraju veće mogućnosti za prijavu i financiranje projekata iz ovog sektora.
Na sastanku, kojem je nazočilo 30-ak sudionika iz 14 banaka, analizirane su poteškoće u provedbi IPARD programa vezane uz fazu pripreme financiranja i odobravanja kredita te su iznijeti prijedlozi za njihovo otklanjanje.
Usuglašeno je da će u koordinaciji HGK i uz suradnju s predstavnicima bankarskog sektora biti izrađena pregledna uputa (brošura) s hodogramom aktivnosti za proces prijave na IPARD natječaj koja će biti prezentirana krajnjim korisnicima.
Također je dogovoreno da će u organizaciji HGK, a uz suradnju s nadležnim tijelima i predstavnicima banaka, biti održane radionice koje će za cilj imati povećanje pripremljenosti projekata iz poljoprivrednog sektora za korištenje IPARD sredstava.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime