Jučer je u Zagrebu održan sastanak i konferencija za novinare gdje je govorio predsjednik HPK Matija Brlošić. Naglašeno je nezadovoljstvo isplatom poticaja, jer 8.000 seljaka nije dobilo poticaje, a iz Ministarstva dolaze informacije da su dužni “poreznoj”.
– Mi tražimo da se provode zakoni, ako je netko ostvario pravo na poticaje, neka se oni doznače na njihove račune, a što će se dalje događati, neka odredi zakon, poručio je Brlošić. Vladi i Saboru ponovno je ukazano na nemale probleme koji muče hrvatskog seljaka, a javnosti je prezentirana i studija koju je naručio HPK.
– Komora je naručila studiju o visini uplaćenih sredstava iz poljoprivrede koju je radio prof. Ivo Grgić s Ekonomskog fakulteta. Ona doslovce govori da selo nije parazit, jer je 2009. u državni proračun ušlo gotovo osam milijardi kuna od poljoprivrede na osnovi PDV-a, a 3,5 milijarde kuna smo dobili kroz poticaje.
Dakle, nije istina da smo paraziti nego država i te kako do nas ima koristi. Ona sredstva koja je na osnovu naših poslovanja dobila, vratila je od 30 do 40 posto kroz poticaje natrag seljaku. I to je pokazatelj da je poljoprivreda i te kako važna grana u svim ekonomski razvijenim krajevima i da punimo proračun, kazao je Brlošić, te dodao da su zatražili od Vlade da pokrene proceduru i prema ostalim komorama. Ako su nama ukinuli pravo obveznog članstva, neka ukinu i za ostale komore, kaže Brlošić.
 

Izvor: GlasSlavonije

Autor: Maja Muškić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime