Traže se hitne mjere
Samo ćemo kukuruz, kojega smo proteklih godina izvozili i 200.000 tona, plaćati i 800 milijuna kuna skuplje jer će ga nedostajati čak trećina u stočarskoj proizvodnji. Vlade zemalja regije, poput Srbije, već su donijele mjere kojima će svojim poljoprivrednicima pomoći da lakše prebrode krizu – od oslobođenja ili smanjenja vodnih i komunalnih naknada i doprinosa, zakupa državne zemlje… Čak i Kanada pribjegava sličnim mjerama, tvrdi Bobetić, dok u Velikoj Britaniji strahuju kako će se novi inputi zbog suše, veći i za više od 400 milijuna funti, i te kako odraziti na cijene trgovaca.
– Svako oslobođenje od troškova velika je pomoć – napominje Bobetić. No hrvatska Vlada i dalje oteže s obećanim mjerama poput 25-postotnog oslobađanja od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, reprograma kredita, legalizacije farmi, izvoznih carina na kukuruz i slično pa farmeri, pritisnuti dugovima, nelikvidnošću i niskim otkupnim cijenama mlijeka, svakodnevno zatvaraju svoje farme.
– Dapače, ministar Jakovina obmanjuje javnost kako isplatom potpora rješava sušu. Kao to nisu naša ranije stečena prava, koja su se i u najtežim godinama isplaćivala do 10. svibnja, a danas kasne – kaže proizvođač mlijeka Igor Rešetar. Prema nekim procjenama, dnevno se u Hrvatskoj zatvara 15-ak farmi i nije riječ samo o malima za koje se svih ovih godina govorilo da će ulaskom Hrvatske u EU ionako propasti.

Više nismo na koljenima, gotovi smo!
Naši tajkuni idu u Srbiju, a mi bismo morali biti lokal-patrioti i davati mlijeko za 2 kune? Mi više nismo na koljenima, gotovi smo – kaže proizvođač Igor Rešetar te ističe kako su čitave generacije na farmi zadužene i opravdanja za daljnju proizvodnju nalaze još rijetki. I potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u RH u šest je mjeseci pala 6%. Unatoč dobroj turističkoj sezoni, podbacili su i srpanj i kolovoz, a izvoz je manji 8%, tvrde pak u Croatiastočaru.

 
Dobit mljekara pala 90%
– Sada propadaju i proizvođači sa 30 i više krava i masovno šalju svoje stado na klanje – tvrdi Bobetić. U prvih šest mjeseci 2012. klanje i izvoz krava iz RH 15% su veći nego u istom razdoblju 2011., i sve se to, naravno, odražava i na pad proizvodnje mlijeka. U lipnju i srpnju otkupljene su najmanje količina mlijeka u posljednjih osam godina i s obzirom na već prisutne posljedice suše, poput nedostatka voluminozne stočne hrane kao što je sijeno i silaža te niske otkupne cijene mlijeka, koje su u EU i RH u šest mjeseci pale 10%, može se očekivati daljnji drastičan pad proizvodnje. Pad od samo 1% znači pad od 6 milijuna litara i zatvaranje najmanje 50 obiteljskih farmi – upozorava Rešetar, dok Bobetić dodaje kako se i mljekarama, ne poduzme li država hitne mjere, loše piše, a već su treću godinu u ozbiljnim problemima.
– U prvih šest mjeseci dobit mliječne industrije, ionako mala, pala je 90%, a iako je proizvodnja ta koja puni državni proračun – jer carine na uvoz uskoro neće! – prijeti joj daljnje urušavanje – poručuje Bobetić.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime