Berba usjeva posljednja je agrotehnička mjera u procesu proizvodnje svih uzgojenih biljnih vrsta čiji uspjeh ovisi o tome koliki će se potencijalni urod uzeti s parcele i naplatiti naš rad.

Berba svake biljne vrste ima svoje specifičnosti, a uspjeh berbe suncokreta i soje ovisi, prije svega, o odabiru pravog vremena berbe, postavljanju kombajna i odgovarajućem upravljanju kombajnom.

Žetva suncokreta

Određivanje sadržaja vlage u zrnu suncokreta može se izvršiti na sljedeći način: s parcele na kojoj želimo odrediti sadržaj vlage suncokreta odrežemo par glavica s kojih tupim predmetom izbijemo zrna i odrediti njihovu vlažnost higrometrom.

Sadržaj vlage u sjemenkama suncokreta trebao bi biti između 14 i 15%. Tada su gubici u berbi suncokreta najmanje i.

Kako bi suncokret bio dobro izveden, a zrno ostalo čisto i neoštećeno, kombajn mora biti potpuno ispravan i pravilno namješten.

Zaglavlje kombajna treba podići tako da se suncokretove glavice odrežu sa što manje štapića.
Bubanj kombajna treba da bude maksimalno usporen.
Razmak između bubnja i pod bubnja treba biti maksimiziran.
Vjetar treba usporiti kako ne bi puhao suncokretovo sjeme preko sita, a pri radu moramo paziti da ne usitnimo i sameljemo glavice na stroju za rezanje, jer ćemo tako dobiti zrno suncokreta puno nečistoća koje smanjit će nam dobit u proizvodnom procesu.
Ako zrna iz glavica suncokreta ne rade dobro, potrebno je smanjiti razmak između bubnja i pod bubnja. To se obično događa pri berbi prezrelih usjeva (usjevi s nižim udjelom vlage od preporučenog). Prilikom žetve takvih usjeva, brzina kombajna trebala bi biti sporija.
Prilikom žetve vlažnijih usjeva moguće je povećati brzinu rada kombajna.
Najoptimalnija brzina kombajna tijekom berbe suncokreta je oko 5 km / h.
Žetva soje

Režući aparat (kosa) kombajna mora da bude savršeno ispravan i oštar, heder horizontalan, brzina okretanja vitla mora da bude usklađena sa brzinom kretanja kombajna kako ne bi dolazilo do ispadanja zrna iz mahuna.
Brzina bubnja je postavljena na 500-700 o / min, ovisno o veličini bubnja, tj. Manji bubanj trebao bi imati veću brzinu vrtnje, dok bi veći bubanj trebao imati manju brzinu.
Razmak između bubnja i podboča prilagođen je u odnosu na vlagu zrna i trebao bi se mijenjati tijekom dana. Ujutro se kreće s manjim razmakom, a kako se približava podne, jaz između bubnja i pod bubnja povećava se, isto kao što se dan približava, navečer bi trebalo smanjiti razmak između bubnja i pod bubnja .
Otvor i sito treba prilagoditi veličini sjemena, a ventilatorske ploče otvoriti se što je više moguće.
Vrlo je važno da se soja reže što je moguće niže kako bi se pokupile niže mahune koje sadrže najkvalitetnije, najveće i najbolje sipane žitarice.
Na parcelama na kojima je usjev soje suh, kombajn treba voziti sporije, a berbu obavljati ujutro ili navečer kada je relativna vlažnost zraka veća. Iskustvo pokazuje da ako se kombajn ne kreće velikom brzinom tijekom žetve, moguće je pokupiti znatno više žita s parcele (do 15%).
Pravilno namještanje kombajna najviše doprinosi smanjenju gubitaka.

Tijekom berbe soje, gubici mogu biti i do 20%, zbog čega je ispravno određivanje vremena berbe od presudne važnosti. Kao i kod suncokreta, potrebno je odrediti vlažnost zrna prije početka berbe soje.

Berba bi trebala početi kada je vlaga u zrnu soje između 14 i 15%. Kad sadržaj vlage u soji padne ispod 12%, gubici se povećavaju jer se zrna ljušte i pucaju.

I malo matematike za kraj: izračunajte i sami procijenite je li bilo teže pravilno zasijati usjev, obraniti soju od mnogih korova ili sada na kraju kada sa svakom greškom u berbi možemo imati smanjenje prinosa do 20 %ili više (mnogi stručnjaci kažu da je tvornička distribucija novih kombajna do 5%, te kombajna starijih od 15 godina i koji nisu prilagođeni ni do 25%!).

Odgovori