SASTOJCI ZA PEKMEZ

  • 3 kg šipka
  • 1 kg šećera

POTREBNO ZA PRIPREMU

  • 1 veliki lonac ili 2 manja
  • nekoliko pari jednokratnih rukavica
  • 1 veća cjediljka sa sitnim rupicama
  • 1 posuda na kojoj će biti cjediljka
  • 1 posuda za otpadke
  • 1 veliki lonac za ukuhavanje pekmeza

PRIPREMA

1. Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dvije manje posude te zalijte s toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuhajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga s kuhačom pritisnete biti mekan. Po potrebi doljevajte vode ako vam tijekom kuhanja ispari.

2. Kad je kuhan, ostavite ga malo da odstoji (nekih 30 minuta) ispasirajte ga štapnim mikserom, pa ga počnite kroz sito pasirati.

Šipak komplet s tekućinom u kojoj se kuhao, stavite sa kuhačom u sito pa ga rasmuljajte rukom (stavite na ruku rukavicu). Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuhao biti lakše za gnječenje i da se čim više dobije marmelade.

3.Tako radite dok se sav šipak ne utroši. Dobivenu masu još jednom procijedite kroz cjedilju za čaj preko koje ste stavili gazu. Potom sipajte u veliku posudu u kojoj ćete ju i kuhati. Dodajte 1 kg. šećera i lagano kuhajte cijelo vrijeme mješajući žicom.Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je pekmez gust sama po sebi, s dodatkom šećera jako lako zagori. Tako kuhajte sljedeća pola sata pa napravite probu je li dovoljno ukuhao, ako ne samo dalje kuhajte, za nekoliko minuta bit će gotov.

4. U međuvremenu, prethodno oprane i osušene teglice sterilizirajte u pećnici na 100 stupnjeva C. Gotov pekmez sipajte u vruće teglice i odmah zatvarajte. Tegle prekriti dekom i tako ostavite da se ohlade …