psenica silos
Nastavlja se smanjivanje vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi petu godinu za redom, javlja Državni zavod za statistiku. Prema statistici iz godišnjeg izvješća o stanju poljoprivrede,  pad vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi bilježi se od 2009. godine.
Godinu ranije, 2008. godine realni je dohodak u poljoprivredi bio oko 8,3 milijarde kuna, da bi u 2009. pao na 8,1 milijardu kuna te potom iz godine u godinu nastavio padati.
Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2013. godini iznosit će samo 5,47 milijardi kuna, što je pad od 12,7 posto u odnosu na godinu ranije, druga je procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Ti podaci pokazuju smanjenje vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi u prošloj u odnosu na 2012. godinu za oko 800 milijuna kuna.
Dohodak u poljoprivredi jednak je neto dodanoj vrijednosti od koje su oduzeti porezi na proizvodnju, a dodane su subvencije na proizvodnju. Statističari napominju kako je u procjeni realnog dohotka obuhvaćena cjelokupna poljoprivredna djelatnost – na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.
Druga procjena DZS-a pokazuje i očekivani pad vrijednost ‘outputa’ poljoprivredne djelatnosti za 4,3 posto, na 20,01 milijardu kuna.
Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 7,9 milijardi kuna, što je pad od 9,8 posto u odnosu na 2012. godinu.
Naknade zaposlenima u 2013. procjenjuju se na 858 milijuna kuna, što je pad za 6,9 posto u odnosu na godinu prije.
Prema podacima DZS-a, u 2013. se očekuje da će uloženi rad u poljoprivredi pasti za 1,9 posto.
Uloženi rad u poljoprivredi obuhvaća ukupan broj radnih sati svih osoba i zaposlenika koji za plaću ili kao neplaćena radna snaga obavljaju karakteristične poslove unutar poljoprivredne djelatnosti. Mjeri se u jedinicama godišnjeg rada. Jedinica godišnjeg rada jest kvocijent ukupnog broja radnih sati odrađenih u poljoprivredi tijekom godine i prosječnog broja radnih sati koji za plaćeni rad iznosi 1.800.
Realni dohodak u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada u 2013. godini procjenjuje na 27.641 kunu, što je smanjenje od 11,1 posto u odnosu na godinu prije, pokazuju podaci DZS-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime