Natjecanje je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je istaknuo kako danas nema ni jedne zemlje, ili ih je vrlo malo, koja proizvodnju hrane ne smatra svojom strateškom granom.
Poljoprivreda je i u Hrvatskoj strateška grana i partner drugoj strateškog grani, turizmu, kazao je Josipović koji se nada kako će sudionici natjecanja vidjeti i tu drugu stranu Hrvatske i uživati u gostoprimstvu hrvatskih građana.
“Ovo je jedno brendiranje Hrvatske kao uspješne zemlje koja povezuje poljoprivredu i turizam, naše dvije strateške grane”, kazao je Josipović i u izjavi novinarima.
Svjetsko je natjecanje u oranju jedan oblik afirmacije Hrvatske, ne samo zbog velikog broja sudionika iz inozemstva, već i zbog toga što su u Biogradu nekoliko ministara poljoprivrede iz regije, istaknuo je.
U sklopu natjecanja održan je i neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja regije, a hrvatski je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u izjavi novinarima kazao da se razgovaralo o nizu projekata kako bi se suradnja među zemljama regije popravila.
Razgovarali smo o zajedničkim projektima koje bi mogli kandidirati prema fondovima EU, kao i mogućim projektima za zajednički nastup na trećim tržištima, kazao je Jakovina.
Ovogodišnje, 59. svjetsko natjecanje u oranju održava se u Biogradu na moru od 7. do 17. rujna, a nakon današnjeg službenog otvaranja, sutra i prekosutra na parcelama tvrtke Vrana održat će se i samo natjecanje.
Dvije su osnovne discipline natjecanja – kategorija plugova ravnjaka i kategorija plugova premetnjaka.
Razlika je u veličini parcela, kod ravnjaka natjecateljske parcele su veličine 20×100 metara (pravokutnik), a kod premetnjaka 16/24×100 metara (romb).
Ukupno se ocjenjuje 13 elemenata u svakoj od kategorija u dva dana natjecanja (strništa i trava).
Boje Hrvatske brane Marijo Spudić (plug ravnjak) i Tomislav Kuharić (plug premetnjak).
Svjetsko natjecanje u oranju održava se od 1953. godine, a Hrvatska se uključila 2005. Iz godine u godinu hrvatski orači napreduju u plasmanu, a najbolji rezultat ostvaren je lani u Švedskoj kada je poljoprivrednik Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije osvojio 19. mjesto.
Natjecanje se održava u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Komentiraj

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime