Prva svjetska komercijalna vertikalna farma postati će novi, svježi izvor namirnica za stanovnike Singapura. Ova sićušna zemlja trenutno lokalno proizvodi samo 7% potreba za voćem i povrćem, te je stoga prisiljena na uvoz gotovo sve hrane. No, zahvaljujući novoj farmi, građani će od sada moći jesti i lokalno proizvedene namirnice koje će biti na prodaju u lokalnom lancu supermarketa “FairPrice Finest”.

Sama farma sastoji se od 120 aluminijskih stupova visokih oko 10 metara. Ovaj divovski staklenik trenutno proizvodi samo tri vrste povrća, no investitori se nadaju skorom proširenju asortimana. Farma već sada traži partnere za povećanje kapaciteta sa dodatnih 300 tornjeva koji će značajno doprinijeti smanjenju uvoza hrane.
 
Lokalno proizvedeno povrće postalo je i velikih hit među stanovnicima Singapura. Naime, iako je zbog nove tehnologije povrće skuplje za 10-20 centi od konkurencije, građani žele najsvježije moguće povrće te je dnevna proizvodnja farme već unaprijed rasprodana. Ovaj inovativni način proizvodnje hrane mogao bi promijeniti način na koji svijet “jede”, te dati gusto naseljenim gradovima priliku za proizvodnju svježe hrane u vlastitom dvorištu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS/ Sky Greens