gmo_free_dunav_soja
 
Ministarstvo poljoprivrede u stalnom je kontaktu sa predstavnicima tvrtke Monsanto, još od trenutka kada su 16. lipnja 2014. godine na svom blog-u najavili moguću donacija određene količine konvencionalnog, a ne GMO sjemena različitih kultura za poplavljena područja.
Na osnovu te informacije, Ministarstvo poljoprivrede je odmah stupilo u kontakt sa predstavnicima Monsanta  Europa iz Bruxelles-a,  te je utvrđeno da je Monsanto namjeravao donirati sjeme poplavljenim područjima u RH, međutim takva donacija nije realizirana. Navedenu informaciju je potvrdio i direktor Monsanta za područje država bivše Jugoslavije i Albanije. Također, iz Monsanta su se očitovali kako nisu namjeravali donirati genetski modificirano sjeme, već isključivo sjeme dobiveno konvencionalnim metodama oplemenjivanja.
 
Poljoprivredna inspekcija Ministarstva izašla je u nadzor krajem lipnja i početkom srpnja, te je utvrdila kako na terenu nema nikakve donacije od tvrtke Monsanto, bez obzira na sortu/hibrid sjemena ili poljoprivrednu kulturu.
 
Ministarstvo poljoprivrede u stalnom je kontaktu s tvrtkom Monsanto po pitanju eventualne donacije, te ukoliko do iste dođe, ista će se izvršiti uz pojačan nadzor nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, te uz prethodnu analizu uzoraka sjemena u ovlaštenom laboratoriju.
 
Ovim putem još jednom pozivamo sve građane ukoliko sumnjaju u ispravnost bilo kojeg sjemena bilo koje poljoprivredne kulture koja se trenutno nalazi na tržištu ili je donirana od strane bilo koje tvrtke koja posluje na teritoriju RH, da mogu u bilo kojem trenutku svoju sumnju prijaviti poljoprivrednoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede. Poljoprivredna će inspekcija po izlasku na teren utvrditi o kakvom sjemenu se radi te postupiti sukladno zakonski propisanim odredbama. U slučaju sumnje na genetski modificirano sjeme, isto će biti upućeno u ovlašteni laboratorij za ispitivanje sjemena koji će utvrditi možebitan sadržaj GMO-a.
 
Još jednom želimo ponoviti da u Republici Hrvatskoj nema genetski modificiranih usjeva. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime