Navedeni model podrazumijeva izračun otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka  na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka 5 zemalja i to Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske.
Ministar Tihomir Jakovina i pomoćnica ministra Vesna Gantner članove Savjeta upoznali su sa novom zakonskom regulativom koja je u pripremi i koja bi do jeseni trebala pokrenuti reformske zahvate u agraru. Ponajprije se to odnosi na prijedlog novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim će se olakšati i ubrzati legalizacija poljoprivrednih objekata, a koji bi se u proceduri trebao naći do lipnja, kao i prijedlogom Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se pokrenuti velika zemljišna reforma s ciljem da se u funkciju stavi oko milijun hektara obradive zemlje i dr.
Izneseni su podaci o aktualnoj proizvodnji mlijeka u RH. U prva 4. mjeseca ove godine isporučeno je 215 000 000 kg mlijeka što je za 5,8 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Od ukupnog isporučenog mlijeka za ožujak ove godine čak je 95,16 % zadovoljavalo uvjete prve kategorije, odnosno prve klase mlijeka. Prema primjenjivanom modelu izračuna cijene mlijeka u ožujku je ostvarena cijena od 2,417 kn/kg dok je u travnju cijena bila nešto viša i iznosila je 2,428 kn za kilogram.
Kao novost najavljen je i novi model isplata potpore za mlijeko od 0,5 kuna za kilogram u deset rata, umjesto dosadašnje isplate na godišnjoj razini. Isplata ovih potpora krenut će već do 30. lipnja ove godine.