poplava
Imotski – Samo na dijelu Imotskog polja u Vinjanima Donjim u gradu Imotskom već sada se štete na voću i povrću procjenjuju na više od milijun kuna, a predviđanja stručnjaka su da će one biti i veće od dva milijuna kuna. Niti najstariji Vinjančani ne pamte da se početkom srpnja ne može ući u vinograde, a posebno na obradive površine zasađene lubenicama, paprikama, rajčicama, mahunama i drugim povrtlarskim kulturama, sve zbog vode i blata.
Prvo sjeme propalo
Samo na površinama zasađenim lubenicama, od kojih većina poljoprivrednika Vinjanima Donjim ima pristojnu zaradu, štete će biti veće od 800 tisuća kuna. Plodovi toga voća početkom srpnja trebali bi biti već u fazi dozrijevanja, a iz zemlje još nisu niknule ni mladice. Prva tura zasađenog sjemena lubenica otišla je početkom lipnja nakon nekoliko velikih kiša, a na površinama na kojima su ponovno zasađene, nakon učestalih kiša u posljednjih desetak dana, također nema ništa – kaže direktor Prve poljoprivredne braniteljske zadruge Imoćanka Teo Klapirić.
Od 10. lipnja do 3. srpnja palo je kiše koliko padne cijelu godinu.
Propalo 40.000 kuna
Ni najstariji stanovnici u mom selu ne pamte da se u ovo vrijeme ne može ući u vinograde. Samo na umjetno gnojivo potrošio sam 40 tisuća kuna i sve mi je propalo. Lani sam u ovo vrijeme natapao vodom površine zasađene lubenicama – jada se Zoran Bušić.
Ništa bolje nije niti u povrtnjaku Joze Ajduka iz Vinjana Donjih.
– Meni je sve propalo. Da se i za desetak dana voda povuče i ugrije sunce, ja ne bih mogao ući u svoj povrtnjak. Tada će i veliko isparavanje djelovati na sve kulture, pa i s te strane očekujem totalnu štetu, posebno na krumpirima i rajčicama – kaže Ajduk.
Planirani otkup bit će ispod planiranog
Ovo je totalni krah i sam ne znam kako će vinjanski poljoprivrednici, a većina njihovih prihoda upravo dolazi od prodaje voća i povrća, progurati ovu sezonu. Bojim se da će već sada i planirani otkup u našoj zadruzi biti daleko ispod očekivanih 800 tona voća i povrća. Možda će nešto biti veći otkup krumpira od poljoprivrednika koji su ih zasadili u brdskim površinama – žali se Teo Klapirić.
Izvor: Jutarnji list

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge