Torta koja je jednostavna, lagana za pripremu, osvježavajuća i kremasta. Kao podloga koristi se klasično prhko tijesto, a za kremu vam treba mileram, puding od vanilije, šećer i mlijeko. Prelijte je šumskim voćem, borovnica ili karamelom i uživajte.

Sastojci:

Prhko tijesto:

250 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

Prstohvat soli

70 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

100 g maslaca, sobne temperature

1 jaje, razmućeno

2 žlice kiselog vrhnja

Krema:

500 ml mlijeka

2 vrećice praška za puding od vanilije

150 g šećera

800 g milerama

Preljev:

500 g šumskog voća

1 preljev za torte

Priprema:

1. Zamijesite tijesto

U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.

2. Ohladite tijesto

Tijesto oblikujte u disk i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite ga u frižideru 30 minuta.

3. Pripremite kalup

Kalup promjera 26 ili 28 cm premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrijte pećnicu na 170 C.

4. Razvaljajte tijesto

Izvadite tijesto iz frižidera, uklonite foliju i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i stijenke kalupa.

Krema

5. Pripremite kremu 

Ulijte 400 ml mlijeka u veći lonac i zagrijte. U srednjoj posudi sjedinite prašak za puding, šećer i 100 ml mlijeka. U posudu ulijte zagrijano mlijeko, kratko promiješajte i vratite u lonac u kojem ste zagrijavali mlijeko. Vratite na srednje jaku vatru i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skinite s vatre i u još vruć puding umiješajte mileram. Dobro promiješajte pazeći da ne ostanu grudice.

6. Ispecite

Izlijte kremu u kalup s tijestom i na kremu poslažite voće. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 70 minuta. 

7. Ohladite tortu

Pečenu tortu izvadite iz pećnice, stavite je na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Torta će i nakon pečenja malo ‘drhtati’, ali ne brinite krema će se hlađenjem stegnuti. 

Preljev

8. Pripremite preljev

Pripremite preljev za torte prema uputama na omotu. Prelijte ga preko voća, pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi. Ohlađenu tortu tankim nožićem odvojite od kalupa i poslužite.