Organizirani kriminal je proširio prisutnost duž cijelog prehrambenog lanca – od kupnje poljoprivrednog zemljišta do proizvodnje, od transporta do supermarketa, navedeno je u priopćenju najveće talijanske poljoprivredne grupacije “Koldireti”.
Kriminalne grupacije slične mafiji često diktiraju proizvođačke i potrošačke cijene u svoju korist tako što snižavaju cijene koje se plaćaju farmerima, a podižu one koje plaćaju potrošači u trgovinama, ukazao je “Koldireti”, čije nalaze koristi u istrazi jedna parlamentarna komisija.
Ukupna vrijednost talijanskog poljoprivrednog i prehrambenog sektora se procjenjuje na 300 milijardi eura godišnje, ne uključujući prodaju poljoprivrednog zemljišta, transport ili maloprodajni dio trgovine hranom, prenosi Reuters.
Štetu talijanskom poljoprivrednom i prehrambenom sektoru također nanose proizvodnja i prodaja u inozemstvu krivotvorenih prehrambenih proizvoda slabe kvalitete, u vrijednosti od procijenjenih 60 milijardi eura godišnje, pod oznakama vrhunskih talijanskih marki.
Glavni talijanski tužitelj protiv mafije Pietro Graso je izjavio da talijanski propisi trebaju biti pooštreni kako bi se stalo na put organiziranom kriminalu u agrobiznisu i zaustavila proizvodnju lažnih talijanskih prehrambenih proizvoda.
Izvoz talijanske hrane i poljoprivrednih proizvoda mogao bi biti utrostručen ukoliko bi bila poduzeta radikalna mjera protiv krivotvorenih proizvoda, rekao je direktor “Koldiretija” Sergio Marini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime