Pšenica za rujansku isporuku je ugovarana 0,3 posto u porastu, po 8,875 dolara za bušel (1 bušel pšenice=27,2 kg), ojačavši peti dan uzastopno, dok je soja za isporuku u studenome poskupjela na 16,07 dolara za bušel (1 bušel soje=27,2 kg), na najvišu razinu od srpnja 2008, prenijela je agencija Bloomberg.
U 26 saveznih država SAD-a već je proglašeno stanje prirodne katastrofe, što je 55 posto ukupnog teritorija SAD-a. Prema sadašnjim prognozama, u SAD-u će biti izgubljeno do 30 posto ukupnog roda žitarica. Ako suša potraje, ta cifra bi se mogla povećati, što prijeti oštrim skokom cijena prehrambenih proizvoda.
Riječ je, prije svega, o kukuruzu koji se dodaje u 75 posto proizvoda, podvrgnutih tehnološkoj obradi. Terminska cijena te žitarice za isporuku u rujnu je samo za posljednjih mjesec dana uzletjela blizu 30 posto.
Pšenica je već poskupjela 38 posto, a situaciju mogu pogoršati zemlje uvoznice koje sada odlažu kupovine zbog skupoće te žitarice. Kada one, ipak, počnu kupovati, tržište pšenice očekuje novi skok cijena.
Suša uništava i rod usjeva u Rusiji. Po podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, već je stradalo 1,5 milijuna hektara različitih kultura.
Ministarstvo je prošlog mjeseca već snizilo prognozu ruske proizvodnje žitarica u ovoj godini na svega 85 milijuna tona, sa ranije predviđenih 94 milijuna tona. Ako nepovoljni vremenski uvjeti, uključujući sušu i poplave, budu nastavljeni, prognoza roda bi ponovo mogla biti snižena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime