Volimo jela koja nas ugriju kad vani zahladi. Jedno od tih su tradicionalne zapečene krpice sa šunkom. Kuhanu tjesteninu pomiješali smo sa šunkom, prženim lukom i začinima, složili u pekač, prelili mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka te zapekli u pećnici.

Sastojci:

Krpice:

300 g glatkog brašna

3 jaja

½ žličice soli

Voda, po potrebi

Šunka:

10 g maslaca

200 g kuhane šunke

1 glavica luka

2 žlice ulja

Sol, po ukusu

Papar, po ukusu

Preljev:

3 jaja

200 ml mlijeka

200 ml domaćeg kiselog vrhnja

Sol, po ukusu

Muškatni oraščić, po ukusu

Priprema:

Krpice:

1. Zamijesite tijesto

U posudu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, promiješajte pa dodajte jaja i nekoliko žlica vode. Umijesite glatko tijesto, ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga krpom i pustite kratko da odstoji.

2. Izrežite krpice

Tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte što tanje možete. Pobrašnite razvaljane komade tijesta i složite ih jedne na druge. Oštrim nožem izrežite deblje trake koje narežite na kvadratiće, odnosno krpice.

3. Skuhajte krpice

Zakuhajte velik lonac vode i dobro posolite. Ubacite krpice i kuhajte ih oko 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Izvadite ih, isperite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede.

Šunka:

4. Nasjeckajte sastojke

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu u kojoj ćete peći jelo premažite maslacem. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Nasjeckajte šunku na kockice 0,5×0,5 cm.

5. Pržite luk i šunku

U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i pržite ga uz miješanje do zlatno smeđe boje. Pred kraj dodajte šunku i još kratko pržite. Maknite s vatre i pomiješajte s kuhanim krpicama. Posolite i popaprite te rasporedite po pripremljenom pekaču.

Preljev:

6. Pripremite preljev

U srednje velikoj posudi umutite jaja, vrhnje, mlijeko, sol i muškatni oraščić. Prelijte smjesu preko krpica i stavite u pećnicu na 20-30 minuta.

7. Poslužite

Izvadite iz pećnice, ostavite 10 minuta da se ohladi i poslužite.