Gradnja Centra predviđena je na zemljištu površine 1.459 kvadrata u sklopu Poduzetničke zone III koje je za tu namjenu donirao Grad Virovitica.
Zamišljen kao središte znanstvene, istraživačke i praktične podrške malim i srednjim mljekarima, Centar bi trebao i uslužno prerađivati mlijeko za proizvođače s područja Virovitičko-podravske županije u krugu od 40-ak kilometara.
S planiranih 10-tak novih zaposlenika Centar bi od kraja 2015. godine, kad se očekuje njegov dovršetak korisnicima svojih usluga trebao pružati transfer novih tehnologija, sudjelovati u izradi nultih serija novih proizvoda, kontinuirano istraživanje tržišta mlijeka i mliječnih prerađevina, te u suradnji s drugim znanstvenim institucijama iz mlijekoprerađivačkog sektora organizirati i provoditi aktivnosti iz domene informiranja, edukacije, brendiranja, marketinga i promocije sektora malog i srednjeg mljekarstva.
S obzirom na ambicioznost projekta, jedan od njegovih glavnih dugoročnih ciljeva uz spomenuto bit će preokretanje negativnih trendova u prozvodnji mlijeka na području Virovitičko-podravske županije. Tamo je 2012. godine isporuka sirovog mlijeka iznosila 21,2 milijuna kg, što je bio pad od čak 3,9 milijuna kg u odnosu na 25 milijuna kg sirovog mlijeka isporučenog tijekom 2009. godine.
Takav pad isporučenih količina mlijeka pratio je i pad broja farmera, kojih je 2007. godine na tom području bilo 929, a na kraju 2012. godine broj im se smanjio na 571.

izvor: liderpress.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime