zetva psenica 2013-1
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je danas, 17. siječnja 2014. godine donio odluku o početku isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će u narednih 15-tak dana započeti s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se po prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna Europske unije.
Sukladno proračunu za 2014. godinu za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno  2,4 milijarde kuna,  od čega722 milijuna kuna iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz Državnogproračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se samo 2 puta godišnje.
 
Prvi dio isplate za 2014. godinu kreće u narednih 15-tak dana. Ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) Agencija će isplatiti na žiro račune 99.244 poljoprivrednika.
Ta isplata sastojat će se od:
– 35% EU regionalnog plaćanja (cijeli iznos EU potpore) – oko 722 milijuna kuna
– 100% Državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, mliječne krave i rasplodne krmače) – oko 100 milijuna kuna
– 100% Državne potpore za ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjete gospodarenja, izvorne i zaštićene pasmine i kultivare – oko 200 milijuna kuna

Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku (najkasnije do kraja lipnja ove godine)
, nakon čega će svi korisnici izravnih plaćanja moći u AGRONET-u preuzeti svoje Odluke o odobrenim sredstvima, samostalno ili putem regionalnih ureda Agencije.
Za razliku od prijašnjih godina kada su hrvatski poljoprivrednici primali 200-njak različitih potpora više desetaka  puta godišnje (i svaku tražili posebnim papirnatim zahtjevom), ulaskom u EU vrijedi sasvim drugačiji sustav potpora, a zahtjeve za isplatu poljoprivrednici  popunjavaju elektronski,  jednom godišnje.  Isplata izravnih plaćanja u 2014. godini sastoji se od sljedeće 4 potpore koje se određuju individualno, ovisno o resursima, za svakog poljoprivrednika:
Ø  Regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan)
Ø  Premije za krave dojilje, ovce i koze
Ø  Državna pomoć za osjetljive sektore: šećerna repa, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače.
Ø  IAKS mjere ruralnog razvoja: ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine i kultivari.
Kada govorimo o pojedinačnoj isplati, onaj poljoprivrednik koji nema ništa osim oranice ove će godine dobiti oko 1.600 kuna po regionalnom pravu. Ako je poljoprivrednik uz to proizvodio mlijeko ili duhan, tovio goveda ili držao ovce i koze – tada mu se iznos plaćanja po osnovnom (regionalnom)  pravu uvećava. Pored tog osnovnog prava, poljoprivrednik  također ostvaruje dodatnu potporu ako je u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje, ili ako mu se gospodarstvo nalazi u području težim uvjetima gospodarenja (npr. na otocima ili brdsko-planinskim područjima). Isto tako, posebno plaćanje se ostvaruje za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i kultivara poljoprivrednog bilja.
O ovom novom sustavu potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU te pravima i obvezama kod korištenja različitih poljoprivrednih fondova, hrvatski poljoprivrednici informirani su putem sveobuhvatne medijske kampanje pod nazivom „Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika” koju je provela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
U privitku ovog priopćenja dostavljamo vam tablicu Dinamika isplata potpore poljoprivrednicima u 2014. godini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime