Kukuruz koji je ranije zasijan nešto je bolji od onoga koji je posijan kasnije, ali i najbolji kukuruzi neće ostvariti ni približne prosječne prinose. Da sutra padne kiša više nema spasa za proljetne kulture, a kako meteorolozi najavljuju ni nema izgleda da bi uskoro mogla pasti veća količina oborina.
Za sada sušu najbolje podnosi suncokret, koji izgleda dobro zbog stabilne temperature bez kiša i pretjerane vlage koja na njemu zna uzrokovati mnoge bolesti.
Soja na prvi pogled izgleda također dobro, no kad se uđe među redove, primijeti se da i ne izgleda najbolje jer je kod te kulture oplodnja vezana upravo uz vlagu, a nje trenutačno nema”. Iako na biljci ima mahuna, nakon dugotrajne suše ona ostaje prazna, te i ako bude koje zrno soje ono će biti sitno i bez kvalitete.
Kako se, po najavama prognostičara, znatnije količine kiše na istoku Slavonije ne očekuju ni sljedećih dana, vukovarsko-srijemske županijske vlasti, zbog šteta od suše na poljoprivrednim kulturama, proglasili su elementarnu nepogodu, od koje i onako nema koristi, jer je država odvojila 20.000.000 kn, a šteta je već sada znatno veća od tog iznosa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime