hrana
– Uvozno-izvozna bilanca hrvatske poljoprivrede, iz godine u godinu, u minusu je oko 700 milijuna dolara što ukupna bilanca hrvatskog gospodarstva ne može podnijeti. To je neprihvatljivo za zemlju koja ima potencijala proizvoditi hrane i više od svojih potreba. Agrar budućnosti mora se više oslanjati na agroekonomiku i načela ekonomskog gospodarenja, a manje na državne i EU potpore – rekao je na tribini o hrvatskoj poljoprivredi u Vinkovcima, Petar Baranović, saborski zastupnik HNS-a i član saborskog Odbora za poljoprivredu, dodajući kako HNS vidi priliku u poboljšanje stanja u poljoprivredi,  u okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, udruživanju proizvođača i zaokruživanju poljoprivredne proizvodnje.

Baranović drži kako su lošim trendovima u hrvatskom agraru, u protekla dva desetljeća, “kumovale” sve hrvatske vlade i stoga je krajnje vrijeme da se maksimalno posvetimo reformi jer u protivnom, veliki dio nositelja poljoprivredne proizvodnje, posebice OPG-ova doći će u bezizlaznu situaciju. Čelnik županijskog HNS-a, Mario Jozanović je dodao kako je ambicija HNS-a “dominantnije otvarati tema koje uključuju  prijedloge i konkretna rješenja u prijelomnim godinama za hrvatsku poljoprivredu, s posebnim angažmanom u Vukovarsko-srijemskoj županiji”. – Potreban je maksimalan zajednički angažman struke, politike i znanosti koji mogu utjecati na pozitivne promjene i prilagodbe novonastalim uvjetima ulaska u EU i uvjetima na tržištu.
U protivnom epilog će biti socijalna drama, ne samo za Slavoniju kao poljoprivrednu regiju nego i na nacionalnoj razini – zaključak je tribine održane u Vinkovcima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime