prsut

 Dva ministra su se složila kako je potrebno uspostaviti širu i kvalitetniju suradnju između Hrvatske i Slovenije u području registracije i zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla te oznakom zajamčenog tradicionalnog specijaliteta. Dva ministarstva će inicirati i potaknuti proizvođače da zajednički krenu u pripremu zaštite jednog proizvoda od zajedničkog interesa kao pilot projekt.
Na ovaj način, steklo bi se iskustvo i znanje u zajedničkoj zaštiti, te izbjegle moguće konfliktne situacije i neželjeno podnošenje prigovora. Uzimajući u obzir da u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, ima puno proizvoda koji su se tijekom povijesti u objema državama proizvodile na isti ili sličan način,  dogovorena je načelna spremnost za zajedničku prekograničnu suradnju na zaštiti pojedinih proizvoda, zaključak je sastanka.
Suradnju treba započeti već u početnoj fazi registracije, na razini samih skupina proizvođača iz Hrvatske i Slovenije, pri izradi specifikacije i pripreme svih dokumenata potrebnih za registraciju. Ministri Jakovina i Židan složili su se kako navedeno omogućavaju važeći propisi, a i sama Europska komisija podržava i ima pozitivno gledište na takve zahtjeve. Dvojica ministara smatraju kako je potrebno postići suglasnost i kompromisna rješenja sa ciljem dobrobiti, kako hrvatskih tako i slovenskih poljoprivrednih proizvođača.
Ministri daju punu podršku hrvatskim i slovenskim proizvođačima da u registraciji Istarskog pršuta usuglase proizvođačke specifikacije i izvrše zajedničku registaciju proizvoda i provedu postupak zajedničke registracije naziva proizvoda.
Slovenski ministar poljoprivrede Židan zatražio je razmjenu iskustava Hrvatskih šuma u organizaciji šumske djelatnosti i u razvoju šumarstva, a ujedno su i razmijenjene informacije vezane za štete na šumama u nedavnoj elementarnoj nepogodi jakog snijega i leda koji je zahvatio Sloveniju i Hrvatsku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime