Prema analizi, koje su čelnici HPK predstavili na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, u 2009. godini su poljoprivredne subvencije iznosile 3,5 milijardi kuna, a proračun je od agrokompleksa prihodovao više od 8 milijardi kuna.

Poljoprivreda sudjeluje u ukupnom prihodu od PDV-a s 22 do 24 posto, a u ukupnom prihodu državnog proračuna između 7 i 8 posto. No, ti iznosi joj se ne vraćaju kroz subvencije, ističu u HPK.

Trenutno hrvatska poljoprivreda godišnje dobiva oko milijardu kuna poticaja, a prema preporuci EU-a trebalo bi u nju godišnje ulagati 6 milijardi kuna da bi mogla uspješno funkcionirati u okruženju EU-a, kaže predsjednik HPK Mato Brlošić.

Hrvatsku poljoprivredu opet guši jeftini i nekvalitetni uvoz, upozorio je Brlošić i najavio da će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti izmjene pravilnika o uvozu poljoprivrednih proizvoda.

Glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović izvijestio je kako poljoprivrednicima još nije isplaćen cijeli iznos potpora. Zakonski rok je do kraja lipnja, no bilo je, kaže, nekih administrativnih grešaka kod prijave poticaja, tako da je neizvjesno hoće li poticaji biti svima isplaćeni na vrijeme.

Bogdanović je istaknuo i kako bi isplata potpora trebala biti obavljena ranije, najbolje u vrijeme sjetve, kada su ta sredstva poljoprivrednicima najpotrebnija, umjesto što se isplaćuje samo da bi se zadovoljila forma.
 

Autor/izvor: SEEbiz / H

Komentiraj

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime