“FrieslandCampina” jučer je na svom sajtu objavila da je sa kompanijom “Salford Capital Partners” potpisala memorandum o akviziciji beogradskog “Imleka” i subotičke “Mljekare”, s ciljem da utvrdi svoju poslovnu poziciju u jugoistočnoj Europi.
Ovo preuzimanje će poslovnoj mreži Nizozemaca, kako ukazuju, pridodati aktivnosti obje srbijanske mljekare na području zapadnog Balkana, što uključuje oko 1470 zaposlenih u šest proizvodnih pogona i četiri ureda u Srbiji, BiH i Makedoniji.
Kiz ‘t Hart, generalni direktor kompanije “FrieslandCampina”, kazao je da navedeno preuzimanje doprinosi njihovom portfoliju marki i jača poziciju na području jugoistočne Europe, kao jednoj od okosnica njihove strategije.
Nizozemci će, preuzimanjem “Imleka” i subotičke “Mljekare” sadašnje poslove u regiji u Mađarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj proširiti i na Srbiju, BiH i Makedoniju, čime će opsluživati ​​tržište od 76 milijuna potrošača i, kako ističu, stvoriti čvrstu podlogu za daljnji rast tvrtke.
Generalni direktor “Imleka” Slobodan Petrović, povodom ovog aranžmana, izjavio je da je to velika prilika za regiju, “Imlek”, “Mljekaru” i “FrieslandCampinu”.
“Naš asortiman se dobro slaže sa sadašnjim brendovima ‘FrieslandCampine'”, rekao je Petrović, izražavajući uvjerenje će obje prodate mljekare doživjeti prosperitet u korist njihovih potrošača.
U Upravi “Salfordove” firme “Danube Foods Group” u BiH jučer nisu imali komentar na objavljeno preuzimanje, dok su u Sindikatu “Mlijekoprodukta” izrazili nadu da će novi vlasnik zadržati postojećih više od 250 radnika i nastaviti ulaganje u poduzeće.
“Dosadašnji poslodavci s nama imaju dosta korektan odnos, jer se zaposlenicima redovito isplaćuju plaće i ostale prinadležnosti. Od novog vlasnika očekujemo nova ulaganja, prije svega u obnovu voznog parka, te, naravno, i da ne bude otpuštanja radnika”, istaknuo je Rajko Bučma , predsjednik Sindikata dubičke mljekare.
“Salford” je preko subotičke “Mljekare” krajem 2004. godine kroz privatizaciju kupio i većinski državni kapital banjalučke “Mljekare” čiju su proizvodnju ugasili prije dvije godine pod izgovorom premještanja poslovanja u industrijsku zonu Aleksandrovac, kod Laktaša. Novi objekt je izgrađen i službeno otvoren u rujnu 2010, ali nikada nije pušten u rad.
Iz nizozemske kompanije izrazili su očekivanje da će preuzimanje srbijanskih mljekara biti završeno za nekoliko mjeseci, uz napomenu da će biti otvoreno i za manjinske dioničare.
“FrieslandCampina” proizvodi napitke na bazi mlijeka, hranu za bebe, sireve, maslace, vrhnja i deserte, te je u 2010. godini ostvarila godišnji prihod od skoro devet milijardi eura kroz poslovanje u 25 zemalja.

izvor: SEEbiz.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime