Za programe su na raspolaganje stavljena sredstva iz proračuna EU-a u vrijednosti od 27 milijardi EUR, a sufinancirat će se javnim sredstvima na nacionalnoj i regionalnoj razini i/ili privatnim sredstvima.
polje-njive
Modernizacija poljoprivrednih gospodarstava, potpora mladim poljoprivrednicima, održivo upravljanje zemljištem i poboljšanje širokopojasnih infrastruktura neke su od prioritetnih mjera donesenih regionalnih i nacionalnih programa. Uključene su Bugarska, Češka, Hrvatska, Irska, Italija, Njemačka, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Ujedinjena Kraljevina.
Povodom današnjih odluka povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan izjavio je:Jedna od glavnih prednosti našeg koncepta ruralnog razvoja jest da imamo šest ključnih prioriteta, no svaka država članica ili regija osmišljava programe u skladu sa svojom situacijom. Programima koji su danas doneseni omogućuje se financiranje niza dinamičnih projekata, od projekata modernizacije u poljoprivredi i poticanja generacijske obnove u Hrvatskoj i Rumunjskoj do uvođenja širokopojasnog interneta u rijetko naseljenim područjima regije Emilia Romagna i potpore organskom uzgoju u Švedskoj ili poticanja ekološki prihvatljivog upravljanja zemljištem na milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u Irskoj. Povećavanje baze znanja o našem sektoru poljoprivrede važan je aspekt programa ruralnog razvoja. Drago mi je da se gotovo svim programima donesenima danas podupiru projekti za poticanje inovacija u okviru Europskog inovacijskog partnerstva.
Kontekst
Potpora ruralnom razvoju čini tzv. drugi stup zajedničke poljoprivredne politike kojim se državama članicama pružaju sredstva EU-a kako bi njima raspolagale u okviru višegodišnjih, sufinanciranih programa na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Ukupno je predviđeno 118 programa u 28 država članica, za koje je osigurano 99,6 milijardi EUR sredstava EU-a za razdoblje 2014. – 2020. u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), a mjere će se sufinancirati dodatnim nacionalnim, regionalnim i privatnim sredstvima. Današnjim se donošenjem broj odobrenih programa ruralnog razvoja popeo na 51, a ukupna vrijednost dosad odobrenih programa na više od 62 milijarde EUR (oko 62,4 % proračuna). Nova Uredba o ruralnom razvoju za razdoblje 2014. – 2020. usmjerena je na šest gospodarskih, ekoloških i socijalnih prioriteta, a programi sadržavaju jasne ciljeve koje se namjerava ostvariti. Osim toga, radi boljeg usklađivanja mjera i ostvarivanja maksimalne sinergije s drugim europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESIF), sa svakom državom članicom sklopljen je sporazum o partnerstvu s naglaskom na njegovoj široj strategiji za strukturna ulaganja koja se financiraju sredstvima EU-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime