Ovim odlukama, koje će stupiti na snagu objavom u Službenom listu EU, okončan je dugotrajan proces pregovaranja RH oko osiguravanja uvjeta kojima je bilo potrebno udovoljiti, a u svrhu stavljanjahrvatskih proizvoda na zajedničko tržište EU, navode iz resornog ministarstva.
Osiguravanje uvjeta za izvoz svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja na tržište EU započelo je u siječnju 2005., kada je RH počela s primjenom politike necijepljenja svinja protiv bolesti klasične svinjske kuge (KSK).
Nakon toga uslijedile su dvije uspješno suzbijene epidemije bolesti u domaćih svinja. S obzirom da su slučajevi bili potvrđeni i u divljih svinja, bilo je potrebno EK dokazati da nema cirkulacije virusa u divljih svinja, te provoditi kontinuirani program nadziranja domaćih i divljih svinja.
Sve provedene mjere i opsežni podaci prikupljeni programima nadziranja svinja na KSK, omogućili su da RH nakon osmogodišnjeg razdoblja, dokaže da svježe meso svinja i proizvodi od mesa svinja ne predstavljaju rizik za EU.
Proces usklađivanja i osiguravanja uvjeta za izvoz školjkaša iz RH u EU započeo je 2006. godine. RH od tada svake godine izrađuje Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša.  Ovom odlukom, koju je EK usvojila, RH će u EU moći izvoziti “žive, smrznute, ohlađene ili prerađene školjkaše, bodljikaše, plaštenjake i morske puževe”. (Hina)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime