Samo u Osječko-baranjskoj županiji u različitim fazama projektiranja je 14 projekata navodnjavanja, što bi do 2020. riješilo opskrbu vodom na 13.500 hektara poljoprivrednih dobara. Naime, upravo je ova županija prva u Hrvatskoj prema broju prikupljenih projekata za gradnju sustava navodnjavanja, te ovi programi čine 50 posto ukupnog nacionalnog programa navodnjavanja. Ove činjenice glavni su razlog što se jučer upravo u prostorijama Osječko-baranjske županije na inicijativu župana Vladimira Šišljagića održao radni sastanak između predstavnika Županije, Hrvatskih voda, HEP-a, te krajnjih korisnika budućih sustava navodnjavanja, koje, između ostalih, čine i neki od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj poput Belja, Žita, Plodova Fructus i Werkos grupe.
 

Oko 80 posto projekata je u visokoj fazi izrade

 
– Sva sredstava u visini od 3,3 milijarde kuna planiramo povući iz fondova EU do 2020. Vrijednost projekta samo u Osječko-baranjskoj županiji je 560 milijuna kuna.
Vezano uz projektnu dokumentaciju, oko 80% je u visokoj fazi izrade glavnih ili idejnih projekata. Projekte smo počeli 2005. i u tom trenutku nismo imali ništa. Trebalo je napraviti inventuru poljoprivrednog zemljišta i vodnih resursa i tek nakon toga se krenulo u izradu projekata. Zbog svoje kompleksnosti, ti se projekti ne mogu napraviti ispod 3-4 godine, koliko treba za dobivanje građevinske dozvole. Zadovoljni smo izvedbom projektne dokumentacije, no izvedbom projekata nismo, ali vjerujemo da će se od sljedeće godine sve ubrzati i da kroz 3-4 godine krećemo u veliku gradnju. Već u ovom trenutku gradimo sustav navodnjavanja Baranja, koji će pokrivati 5.000 hektara, objasnio je Galir iz Hrvatskih voda.
Inače, recimo kako se trenutačno u ovoj županiji navodnjava između tri i pet tisuća hektara poljoprivrednih površina.
 

 Piše: Nefreteta Z. EBERHARD
Izvor: Glas-Slavonije 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime