Od sredine lipnja cijene pšenice porasle su na međunarodnim tržištma gotovo 40 posto nakon što je američki urod pogodila najteža suša u 56 godina a zabrinutost za opskrbu dodatno je potpirilo suho vrijeme u Australiji i u regiji Crnog mora.
Francuska je prvi puta iznijela prijedlog o formiranju globalnih zaliha prošle godine, tijekom predsjedateljskog mandata u skupini 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.
Ovog je tjedna francuski predsjednik Francois Hollande kazao da pokreće kampanju kako bi pridobio potporu za taj prijedlog s obzirom na bojazni da se svijet po treći puta u samo četiri godine nalazi na rubu panike zbog mogućeg naglog poskupljenja hrane.
“Australija je oprezna kada su u pitanju prednosti zaliha hrane i podupire samo ograničene i mehanizme kojima bi se strateški upravljalo i bili bi striktno namijenjeni u humanitarne svrhe”, kazao je glasnogovornik ministra poljoprivrede ribarstva i šumarstva Joea Ludwiga.
“Načelno ne preporučujemo stvaranje zaliha jer to može negativno utjecati na cijene i proizvodnju”, dodao je.
Analitičari sumnjaju da će veći broj zemalja poduprijeti francuski prijedlog.
“Osobno ne vjerujemo da su zalihe održivo rješenje za izdvojene epizode rasta cijena hrane. Jako bi me iznenadilo kada bi Australija formirala zalihe”, kazao je Luke mathews iz Commonwealth Bank of Australia.
U međuvremenu su se stišale i bojazni od novog snažnog poskupljenja hrane nakon što je američko ministarstvo poljoprivrede u srijedu u najnovijem izvješću snizilo prognozu uroda kukuruza manje od jedan posto, što navodi na zaključak da je šteta od najteže suše na američkom Srednjem Zapadu u 56 godina možda manja no što se očekivalo.
Cijenama kukuruza u četvrtak se trgovalo po 7,73 dolara za bušel, što je gotovo 10 posto ispod rekordne razine od 8,49 dolara za bušel koliko je iznosila 10. kolovoza.
“Situacija se čini prilično dobrom u usporedbi s onim od čega se strahovalo”, zaključio je Abdolreza Abasian, viši ekonomist i analitičar tržišta žitarica pri Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.
Zbog suše u SAD-u poskočile su i cijene pšenice, više od 50 posto, pa su učestali zahtjevi za hitnim sastankom radne skupine G20 i zajedničkim mjerama radi smirivanja tržišta.
“Bojazni koje smo ranije slušali bile su povezane s pogoršanjem stanja a takav zaključak nije naveden u izvješću (američkog ministarstva)”, ističe Abasian.
Neki analitičari i trgovci još nisu spremni objaviti kraj poskupljenja, upozoravajući da američko ministarstvo poljoprivrede možda nije željelo preagresivno sniziti prognozu uroda kukuruza jer je žetva obavljena na samo 15 posto površina. Velike revizije česta su pojava u izvješću u listopadu.
“Izvješće je oprezno. Po mišljenju američkog ministarstva poljoprivrede, stanje nije lošije nego što je bilo prošlog mjeseca. No, znamo da ima potencijala za reviziju te prognoze”, upozorava Sebastien Techer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge