Hrvatska je među najvećim uvoznicima voća u Europi. Rekordan uvoz zabilježen je protekle godine, voće dovezeno brodskim kontejnerima platili smo više od milijardu kuna! Uvozimo sve, čak i ono što možemo bez problema sami proizvesti – jabuke, kruške i šljive.
Domaćeg se voća na tržnicama ni ptice ne bi najele. Hrvatska je zasuta – uvoznim voćem. Umjesto da više proizvodimo domaće, radimo obrnuto. Uvozno voće protekle smo godine platili 210 milijuna dolara. Banane su na prvom mjestu. No, to da Hrvatska uvozi banane i nije ništa neobično, ali neobično je da uvozi voće koje može sama proizvesti, kao primjerice jabuke ili kruške.
Samo mandarina na Neretvi i jagoda, proizvedemo dovoljno za vlastite potrebe. ‘Kad kažem da se moramo udruživati, ona je pred nama i velika svota novca koji možemo povući iz Europskih fondova’, rekao je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednica. Zbiti redove malih proizvođača, cilj je i novog ministra. ‘To je mjera koju ćemo poticati, jer samo organizirani poljoprivredni oproizvođači moći će kvalitetno pripremiti svoju proizvodnju i svoj proizvod ponuditi na tržište’, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.
I ministar poljoprivrede domaćoj će jabuci dati prednost, u ‘moru’ uvezenih iz Poljske, Austrije i Italije. No, teško će je naći na tržnici. ‘Uvijek ću reći da je kvaliteta na našoj strani, samo treba naći model da to proizvodimo u dovoljnim količinama’, rekao je Jakovina. Voćnjaci su stari, a poticaja za voćarstvo nema. U Hrvatskoj je takvih voćnjaka oko 21.000 hektara, to je površina koja je tek nešto veća od površine, primjerice, Đakova. Kupci zato domaće nit’ jeli, nit’ mirisali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica zaštićena je reCAPTCHAom i Googleovom Policom Privatnosti i primjenjuju se Uvjeti pružanja usluge