Očekivano najveći broj prijava za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu na tragu je naših predviđanja, no upravo zbog tolikog broja zahtjeva ozbiljno razmišljamo da na nekom od sljedećih natječaja isključimo mogućnost nabavke isključivo poljoprivredne mehanizacije. U operaciji 4.2.1. prevladavaju ulaganja trgovačkih društava uz poneki obrt i poljoprivrednu zadrugu.
 

Gotovo 80 posto zahtjeva dala su obiteljska poljoprivredna gospodarstva

 
Od 1.280 zaprimljenih zahtjeva za potporu za Mjeru 4 u obradi je trenutno preko 1.000 zahtjeva. Obrada prijava sastoji se od nekoliko faza, a svaku prijavu mora pregledati 6 do 8 djelatnika Agencije za plaćanja. Prva faza obrade zahtjeva radi se u 5 regionalnih ureda Agencije gdje se provjerava pravodobnost i potpunost zahtjeva, udovoljavanje propisanim uvjetima i kriterijima, a određuje se i iznos prihvatljivih troškova. Zadnja faza obrade u Regionalnim uredima uključuje i bodovanje prijava sukladno kriterijima odabira.
Po ispunjenju spomenutih kriterija sljedeće faze obrade odvijaju se u središnjem uredu Agencije gdje zahtjevi za potporom prolaze proces tehničkih i ekonomskih analiza. S izdavanjem prvih odluka o odbijanju prijava već smo započeli, a nakon proteka roka za žalbu započet će izdavanje odluka o dodjeli sredstava za prijave koje zadovolje kriterije.
Projekti koji zadovolje uvjete prihvatljivosti ne mogu biti financirani samo zato što ima dovoljno novaca. Uvjet prihvatljivosti je minimum koji svaki projekt u svakom natječaju mora zadovoljiti da bi uopće bio u poziciji daljnje obrade. U ovom programskom razdoblju EK je stavila veliki zahtjev oko selekcije i Hrvatska je obvezna poštovati načela odabira projekta. Projekti moraju zadovoljiti uvjete prihvatljivosti i imati mimimum predviđenih bodova sukladno kriterijima odabira projekata da bi mogli biti financirani. Svi bismo trebali biti zadovoljni s velikim interesom u objavljenim natječajima jer će u konačnici najbolji projekti dobiti potporu što je u skladu i sa financijskim upravljanjem EU fondova, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime