polje njive

Prošao je rok najavljene isplate poticaja, a isplata nije niti krenula, doznajemo od Matije Brlošića predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore. Iz ministarstva poljoprivrede najavljuju da bi isplata krenula 16. veljače i do kraja drugog mjeseca bi se završilo sa isplatom prvog dijela poticaja.
Informacije koje dolaze iz ministarstva poljoprivrede i agencije za plaćanje u poljoprivredi, sve je spremno za isplatu, samo se čeka odobrenje ministarstva financija za početak isplate.
Šire se glasine kako je novac za isplatu poticaja pristigao od strane Europske Unije, ali nije plaćen na račun poljoprivrednika nego je potrošen u druge svrhe. Moramo naglasiti kako ta informacija nije točna iz razloga što država mora prvo isplatiti određeni iznos, poslati podatak Europskoj komisiji da je taj iznos plaćen, tek tada u roku od 45 dana Europska komisija vrši refundaciju tih sredstava u državni proračun.
Kako su seljaci računali na isplatu u prvotno navedenom roku, planirali su plaćanje rata kredita i ostalih troškova u poslovanju, tako je došlo do problema u poslovanju, neki su poljoprivrednici završili u blokadama i ovrhama od strane banaka, porezne uprave itd. Problem blokade računa poljoprivrednicima predstavlja iz razloga što gube pravo prijave na natječaje za mjere ruralnog razvoja u razdoblju od godinu dana od dana kada je račun ponovno aktivan.
Nakon svega ostaje nam samo da pričekamo do 16. veljače kako bismo se uvjerili hoće li uistinu krenuti isplata potpora kako je i rečeno od strane ministarstva poljoprivrede i agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime