koze
Rješenje o cijepljenju protiv BPJ-a na području cijele zemlje doneseno je još krajem studenoga 2014. godine, a na temelju Zakona o veterinarstvu potpisala ga je pomoćnica ministra Mirjana Mataušić Pišl. Njime se nalaže provedba mjera zaštite zdravlja životinja propisanih Pravilnikom o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje BPJ-a.
Opasna je to virusna zarazna bolest od koje obolijevaju preživači – ovce, koze i goveda, a dosad je potvrđena na samom istoku Hrvatske – na području Vukovarsko-srijemske županije te području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske, kao i u susjednim zemljama Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, u okviru akcije cijepiti se moraju sva goveda, ovce i koze starije od 3 mjeseca, dvokratno u razmaku od mjesec dana. Cijepljenje, koje je u okviru akcije besplatno za vlasnike životinja, provode ovlaštene veterinarske organizacije, a svi posjednici grla pozvani su da osiguraju provedbu cijepljenja na način da prikupe životinje prije dolaska veterinara na gospodarstvo, te obavezno osiguraju da su one prije cijepljenja označene. Na području Đakovštine i Veterinarska stanica Đakovo među ovlaštenim je veterinarskim organizacijama, a time sudjeluje i u cijepljenju preživača protiv BPJ-a.
– Posjednici su na vrijeme obaviješteni i upoznati s provedbom cijepljenja. Određeni su i rokovi – veljača i ožujak jer cijepljenje ide u dva navrata. Država cijepljenje po jednom govedu plaća 16, a po ovci i kozi 10 kuna. Posjednik jedino plaća obilježavanje u slučaju da životinje nisu obilježene – kaže veterinar iz Veterinarske stanice Đakovo Zvonko Bosančić.
Ističe kako bolest plavog jezika za posljedicu ima značajne ekonomske štete zbog smanjene mliječnosti životinje i dr., te, u konačnici, i njenog ugibanja. Kako je izvijestila Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, bolest plavog jezika virusna je nekontagiozna zarazna bolest domaćih i divljih preživača. Ne prenosi se kontaktom između životinja već virus prenose “komarčići”. Od bolesti plavog jezika ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog utjecaja na stočarstvo i zdravlje životinja. Klinički znakovi bolesti najčešći su i najizraženiji u ovaca. U goveda i koza u pravilu nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih znakova. U Savezu udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) pozdravljaju mjeru cijepljenja protiv BPJ-a.
– Ustanovljena je prisutnost virusa na terenu i cijepljenje treba provesti svakako. Bolest plavog jezika, istina, nije zoonoza, no vrlo je virulentna, među stokom se brzo širi, a, s druge strane, lako ju je suzbiti. Pa stoga, zašto ne provesti ovakve mjere? – kaže predsjednik SUHUH-a Branko Kolak. Poručuje, populaciju svakako ovakvim mjerama treba zaštititi.
linički znakovi bolesti
Kada se BPJ pojavi kod ovaca, životinje su nemoćne, mršave, koža im je hiperemična, a vuna opada u pramenovima. Bolest traje 3 do 4 tjedna. U blagim slučajevima prognoza je povoljna, a pomor se može kretati 2 – 30 %. Životinje ugibaju 6. dana od pojave kliničkih znakova, ali ponekad se događa da ovce nakon oporavka uginu tri tjedna nakon pojave bolesti.
Bolest plavog jezika potvrđena je u pet županija te u susjednoj Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori
16
kuna plaća država cijepljenje po jednom govedu
10
kuna plaća cijepljenje po ovci i kozi

izvor: GlasSlavonije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime