krava
Tijekom 2013. godine isporuka mlijeka pala je 16,35 posto što je zabrinjavajuće, a Ministarstvo poljoprivrede priopćava kako zajedno sa proizvođačima i udrugama, te svim stručnim službama nastoji pronaći načina da se ti negativni trendovi zaustave. Iako je generalno trend negativan, ipak je u posljednja četiri mjeseca došlo i do određene stabilizacije, te manjih stopa pada.
‘Pozitivno je to što je količina isporučenog mlijeka po isporučitelju počela rasti, pa je u prosincu prosječno porasla za 8,8 posto. Ako bi se takav trend nastavio tijekom ove godine može se očekivati i rast proizvodnje’, izjavila je na Savjetu pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.
Udio mlijeka prvog razreda u ukupno isporučenim količinama je dodatno narastao na preko 95 posto svih količina što dodatno pojačava konkurentnost proizvođača. Zaključeno je kako su otkupne cijene mlijeka zadovoljavajuće i stabilne te su rasle tijekom cijele 2013. godine. Ipak, ulazak Hrvatske u Europsku Uniju te promjene u izvozu na tržišta CEFTA-e ukazao je na nisku konkurentnost hrvatskog mliječnog sektora, što se posebno odrazilo u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila samo 20,3 posto što je zabrinjavajući podatak, istaknuto je na Savjetu.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi izvijestili su članove Savjeta o isplati prvog dijela poticaja te im dali sva dodatna objašnjenje oko načina obračuna svih plaćanja. Također je dana i informacija o isplati drugog dijela poticaja u 2014. godini, te načela i pravila po kojima će se potpore isplatiti u 2015. godini, kao prijelaznoj godini prije uvođenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. Dogovoreno je da će se oko teme obračuna isplate poticaja za ovu godinu tijekom sljedećeg tjedna održati još jedan sastanak sa proizvođačima mlijeka radi dodatnih upita i nejasnoća koje proizvođači imaju oko isplate poticaja.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede izvijestili su članove Savjeta kako su pojačane aktivnosti i rad na dodijeli poljoprivrednog zemljišta te će se nastaviti još jačim intenzitetom kako bi stočar i proizvođači mlijeka mogli doći do neophodnih poljoprivrednih površina za proizvodnju hrane. Sa ciljem pomoći proizvođačima i povećanju produktivnosti u proizvodnji mlijeka sve stručne službe Ministarstva; Savjetodavne službe, HPA dodatno će se angažirati na davanju stručne pomoći i savjetovanja te prijenosa znanja na proizvođače. (Agencija VLM)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime